opblaasbaar Stonehenge

opblaasbaar Stonehenge

Voor mij komt het niet als een verrassing dat steencirkels kunnen inspireren tot kunstwerken. Zelf maak ik ook wel eens een tekening.
Maar Jeremy Deller overtreft mijn stoutste verwachtingen. Hij heeft Stonehenge “vereeuwigd” als een opblaasbaar, interactief kunstwerk. Het grappige is dat het publiek met deze opblaasstenen hetzelfde doet als met echte, minder beroemde stenen. Ze gaan erop klimmen, en ze springen er vanaf.
Bij de echte Stonehenge is dit niet toegestaan, omdat de Engelsen zuinig zijn op hun erfgoed, maar Jeremy Deller onderkende deze behoefte, en ontwierp dit gigantische springkussen voor de Glasgow International Festival of Visual Arts. Elke avond om 6 uur precies, laten ze Stonehenge leeglopen. Binnen enkele minuten is het kunstwerk de volgende ochtend weer opgeblazen.

Fantastisch bedacht en uitgewerkt, maar in dit geval denk ik dat het origineel het kunstwerk zal overleven, en niet andersom!

Share
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Het Stenen Orakel

De Visbeker Brautigam heeft, net als andere steencirkels, magische eigenschappen.Steencirkel in Visbek, Noord Duitsland

De Brautigam – een verbastering van het oud Noorse braut (=brede weg) – is een van de langste stenenformaties van Europa. Hij ligt vlak naast de drukke A1. ‘s Winters, als de bladeren van de beuken gevallen zijn, zie je de wagens in de verte voorbij razen in een voortdurende, flitsende, beweging. Het is natuurlijk geen toeval dat veel van onze steencirkels zo dicht tegen een grote weg aanliggen. Voor de wegenbouwers was het aantrekkelijk om hier een weg aan te leggen, aangezien het materiaal overvloedig voor handen was. Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Leave a comment

de Hexenstein

Met de auto hobbelen we een zandpaadje op tot aan een maïsveld. De mais staat meer dan manshoog.

Annegret, een Heil Prakterin uit Oldenburg, is al aanwezig. Ze kent de steen al haar hele leven. Ze wacht ons op aan de ingang van een smal paadje, beide armen gespreid op de paaltjes aan weerszijden. Het is alsof ze de doorgang verspert voor de jonge boer waarmee ze staat te praten. Hij is zomaar ineens uit het maisveld op komen duiken, vertelt ze later. We zwaaien hem uit als hij even later wegrijdt. Het zal de eigenaar of pachter van het grondstuk zijn, die af en toe poolshoogte komt nemen.het paadje door de mais naar de Hexenstein

Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

de Napoleons

200 jaar geleden , van 1806 tot 1810, regeerde er een Franse koning over Nederland – koning Lodewijk Napoleon Bonaparte. Bij de Nederlandse bevolking was hij geliefd, omdat hij zich oprecht interesseerde voor mens en natuur.
Daarom werd hij op een gegeven moment uitgenodigd door de landdrost van Drenthe, die de belangstelling van de vorst op wilde wekken voor de hunebedden in zijn gebied.
Vergezeld door het koninklijk gevolg gingen ze verschillende hunebedden langs. De koning was zeer gecharmeerd. Toen de koning D45, het grote hunebed in de Emmerdennen, in het oog kreeg, werd hij zo enthousiast – en baldadig – dat hij zijn paard de sporen gaf, een aanloop nam, en bovenop de grote deksteen sprong! Onder grote hilariteit nam hij het applaus van zijn gevolg in ontvangst.
De drost wist dat hij geslaagd was in zijn opzet: hij had een zeer invloedrijk medestander gevonden!
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

rituelen en andere sessies bij de Kleinenkneter Steine

De Kleinenkneter Steine zijn – in vergelijking tot de meeste andere steencirkels en hunebedden in Wildeshauser Geest – populaire stenen.

Bij bijvoorbeeld de Ahlhorner Kellersteine kan je zien dat er zo goed als niemand komt. Vroeger liep er een smal paadje van de ene steen naar de andere – misschien ingesleten door een trouwe bezoeker. Je kan dit paadje nog heel vaagjes zien, maar het wordt inmiddels overwoekerd door gras.

Bij de Kleinenkneter Steine is dit anders. Op een zondagmiddag in augustus kan je soms wel 20 mensen tegenkomen. Maar dan spreken we wel van topdrukte!

Maar niet alleen overdag, ook ‘s avonds en ‘s nachts komen er mensen. En misschien wel meer dan overdag.
steencirkel Kleinenkneten
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

De boom bij de Opfertisch

Het is eind april en door de vroege warmte van dit jaar zijn bijna alle bomen en struiken al uitgelopen. In het bos bij Engelmansbäke is het heerlijk zachtgroen. Maar het lijkt wel of de grote boom die over de Opfertisch waakt, het laat afweten.

de boom bij de Opfertisch
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Paasvuur

Bij de Engelmansbäke was het de afgelopen week brandend heet overdag – en droog. Ook ‘s nachts wilde het niet regenen. De brandweer had de toestemming ingetrokken die ze eerder verleend had voor de grote paasvuren, die traditiegetrouw op eerste Paasdag branden in Duitsland.
Maar op Campinplatz Kokenmühle, waar mijn huisje staat, waren ze evengoed op alles voorbereid.
Op het lege terrein voor het Hexencafé was al een flinke brandstapel opgebouwd.
hexencafe van de Engelse Steve en zijn Duitse vrouw
Aan een geimproviseerde toog was de crew van het café dierlijke resten aan het cremeren
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged | Leave a comment

Berend Botje

Een bekend kinderliedje vertelt over een persoon – vaak afgebeeld als een beer – die met een bootje naar Zuid-Laren probeerde te varen. Berend Botje verdwaalde hopeloos en kwam nooit meer terug.

Berend Botje ging uit varen
Met zijn scheepje naar Zuidlaren
De weg was recht, de weg was krom
Nooit kwam Berend Botje weerom

Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | 1 Comment

luchtspiegeling bij Rolde

De twee hunebedden van Rolde zijn voor Nederlandse begrippen aardig groot. Ze staan vlak bij de kerk, iets verder dan het kerkhof. De voorste grotestenenformatie wordt met grote stalen pinnen bijelkaar gehouden.
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

vruchtbaarheidsrituelen bij Apeldorn

Vroeger waren er bij Apeldorn in Emsland ontelbare megalithen. Zeven hunebedden, langbedgraven en andere grotestenenformaties telde het dorp. Zes hiervan zijn door de dorpsbewoner Bouen-Gerd verkocht aan wegenbouwers, ondanks waarschuwingen dat hij dit niet ongestraft kon doen.
Later werd hij zwaargewond aan de rand van het dorp aangetroffen.
Continue reading

Share
Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment